Programi zaštite voća

programi zaštite voćarstvo voćarski savetnik

Voćarski savetnik je za Vas napravio programe zaštite voća. Programi su redukovani, prilagođeni svima koji vole da što manje koriste pesticide, takođe gde god je moguće navešćemo organsku zamenu pesticidima.

Ovo je jedini internet sajt na kojem ne samo što možete videti spisak tretmana, već za svaki tretman imate već napravljen detaljan prilog o tome zbog čega uopšte i radite taj tretman. Kada naučite zašto se nešto radi i koji su simptomi problema koje želite da sprečite, na pravom ste putu da naučite da i sami prepoznajete simptome i delite znanje dalje.

Vodite računa o pravilnoj zaštiti prilikom korištenja hemikalija. Takođe, vodite računa da te hemikalije padaju na zemlju i zagađuju zemljište i sve što na njemu raste, možda u blizini voća gajite povrće ili vam se životinje hrane travom koja raste oko tog voća.

Naročito obratite pažnju i na karencu koja je deklarisana na preparatu, to je period nakon tretmana koji je potreban da prođe da bi se voće moglo smatrati bezbednim za upotrebu, što ne znači da u njemu i dalje nema ostataka pesticida, već su oni u okviru zakonom propisane granice za bezbednu upotrebu.

Program zaštite maline i kupine

Malina Kestenjasta pegavost izdanaka maline (Didimela applanata) predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti maline kod nas. Štetočina koja je ekonomski najznačajnija u malini je malinina buba, posle nje tu su malinin cvetojed, malinin prstenar, lisne vaši, eriofidna grinja i crvena grinja (pauk). voćarstvo voćarski savetnik

Kestenjasta pegavost izdanaka maline (Didimela applanata) predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti maline kod nas. Štetočina koja je ekonomski najznačajnija u malini je malinina buba, posle nje tu su malinin cvetojed, malinin prstenar, lisne vaši, eriofidna grinja i crvena grinja (pauk).

Čitaj dalje...

Program zaštite badema

Badem  voćarstvo voćarski savetnik

Bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin. U odnosu na ostale orašaste plodove badem je jedan od najhranljivijih.

Čitaj dalje...

Program zaštite višnje

Višnja Zaštita višnje je praktično ista kao i zaštita trešnje. Razlika je u tome što je kod višnje izvesno da će obolesti od pegavosti i kožičavosti lista (kokomices), dok kod trešnje to ne mora da znači, pogotovo ako nisu kalemljene na magrivu. voćarstvo voćarski savetnik

Zaštita višnje je praktično ista kao i zaštita trešnje. Razlika je u tome što je kod višnje izvesno da će obolesti od pegavosti i kožičavosti lista (kokomices), dok kod trešnje to ne mora da znači, pogotovo ako nisu kalemljene na magrivu.

Čitaj dalje...

Program zaštite breskve i nektarina

Breskva Breskva (Prunus persica) je poreklom iz Kine, ali se gaji u svim zemljama gde je topla klima. U Evropi je rasprostranjena u oblasti Mediterana.
U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa do kraja septembra. U nekim krajevima je poznata pod nazivom persijska šljiva. voćarstvo voćarski savetnik

Breskva (Prunus persica) je poreklom iz Kine, ali se gaji u svim zemljama gde je topla klima. U Evropi je rasprostranjena u oblasti Mediterana. U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa do kraja septembra. U nekim krajevima je poznata pod nazivom persijska šljiva.

Čitaj dalje...

Program zaštite kruške

Kruška Pored već poznatih citrusa i ovo voće pomaže u borbi protiv prehlade, sadrži potrebnu količinu vitamina C za ljudski organizam, a pogodna je i za pravljenje kašica za bebe.
 voćarstvo voćarski savetnik

Pored već poznatih citrusa i ovo voće pomaže u borbi protiv prehlade, sadrži potrebnu količinu vitamina C za ljudski organizam, a pogodna je i za pravljenje kašica za bebe.

Čitaj dalje...

Program zaštite oraha

Orah Orah je sve više gajena kultura kod nas i postiže jako dobru cenu. Nije mnogo zahtevan što se tiče zaštite. voćarstvo voćarski savetnik

Orah je sve više gajena kultura kod nas i postiže jako dobru cenu. Nije mnogo zahtevan što se tiče zaštite.

Čitaj dalje...

Program zaštite leske

Lešnik Lešnik je voće koje se kod nas gaji sve više. Postoji kao žbun i kao stablašica. voćarstvo voćarski savetnik

Lešnik je voće koje se kod nas gaji sve više. Postoji kao žbun i kao stablašica.

Čitaj dalje...

Program zaštite trešnje

program zaštite trešanja voćarstvo voćarski savetnik

Trešnja je voće koje među prvima stiže na berbu, pa samim time nema puno tretmana zaštite.

Čitaj dalje...

Program zaštite kajsija

Program zaštite kajsija voćarstvo voćarski savetnik

Kajsija je voće koje je najzahvalnije što se tiče zaštite, pogotovo stare domaće sorte.

Čitaj dalje...

Program zaštite šljive

Šljiva Stenlej u fazi dobijanja pune boje Šljiva je voće koje nije komplikovano za zaštitu, ali je osetljivije od trešanja i kajsija prvenstveno zbog dugog perioda zrenja odnosno kasnije berbe. voćarstvo voćarski savetnik

Šljiva je voće koje nije komplikovano za zaštitu, ali je osetljivije od trešanja i kajsija prvenstveno zbog dugog perioda zrenja odnosno kasnije berbe.

Čitaj dalje...

Program zaštite dunje

Plod dunje pred berbu Dunja može da bude jako problematična što se tiče zaštite. Najveći protivnik dunje u novije vreme je oboljenje erwinia za koje neki javljaju da pomaže zaštita sa ekstrasol preparatima kao i macerata od duvana. voćarstvo voćarski savetnik

Dunja može da bude jako problematična što se tiče zaštite. Najveći protivnik dunje u novije vreme je oboljenje erwinia.

Čitaj dalje...

Program zaštite vinove loze

Vinova loza Vinova loza odnosno grožđe zauzima posebno mesto u voćarstvu, pomalo i religijsko. Veruje se da unuk treba da nasledi od dede čokote, to samo govori koliko je loza dugovečna, zato je moramo dobro sačuvati za naredne naraštaje. voćarstvo voćarski savetnik

Vinova loza odnosno grožđe zauzima posebno mesto u voćarstvu, pomalo i religijsko. Veruje se da unuk treba da nasledi od dede čokote, to samo govori koliko je loza dugovečna, zato je moramo dobro sačuvati za naredne naraštaje.

Čitaj dalje...

Program zaštite jabuke

Program zaštite jabuka Jabuka je voće koje je ubedljivo najteže zaštititi i ima najviše poznatih bolesti i štetočina. Ovaj program je više namenjen hobi voćarima koji imaju par stabala kod kuće, a svako ko podiže profesionalni zasad jabuke može da koristi ovaj program da se dobro upozna sa problemima koji ga čekaju i kako protiv njih da se bori, a broj tretmana je na žalost puno veći nego što je ovde navedeno i neretko iznosi preko 10 tretmana, uglavnom 15 do 20.  voćarstvo voćarski savetnik

Jabuka je voće koje je ubedljivo najteže zaštititi i ima najviše poznatih bolesti i štetočina.

Čitaj dalje...