Program zaštite vinove loze

Vinova loza Vinova loza odnosno grožđe zauzima posebno mesto u voćarstvu, pomalo i religijsko. Veruje se da unuk treba da nasledi od dede čokote, to samo govori koliko je loza dugovečna, zato je moramo dobro sačuvati za naredne naraštaje. voćarstvo voćarski savetnik

Vinova loza odnosno grožđe zauzima posebno mesto u voćarstvu, pomalo i religijsko. Veruje se da unuk treba da nasledi od dede čokote, to samo govori koliko je loza dugovečna, zato je moramo dobro sačuvati za naredne naraštaje.

Grožđe ima širok opseg bolesti kojima je podložna, naročito se tu ubrajaju gljivična oboljenja, pa tek onda i insekti kojih nema puno vrsta.

Najbitnije je grožđe tokom cele sezone pratiti i čim se pojave uslovi ili neki simptom najopasnijih oboljenja odmah reagovati, zato te tretmane nisam navodio u svakoj fazi iako ne bih pogrešio i da jesam, ali da ne bi bez potrebe bacali novac i trovali se, potrebno je dobro izučiti najvažnije i najopasnije bolesti.

Te bolesti su: pepelnica, plamenjača, crvena palež, crna pegavost, siva plesan.

Vinova loza

Kliknite na naziv tretmana da bi vam se otvorila tema sa prilogom i navedenim preparatima.

1. U svim fazama pratiti uslove za razvoj kao i simptome najopasnijih oboljenja pepelnica, plamenjača, crvena palež, crna pegavost

2. lastari 10-15 cm - Grinje vinove loze

3. bobice veličine graška - cikade, pepeljasti i žuti grožđani moljci

4. zatvaranje grozda - cikade, pepeljasti i žuti grožđani moljci

5. promena boje ploda (šaranje) - pepelnica, siva plesan