Program zaštite dunje

Plod dunje pred berbu Dunja može da bude jako problematična što se tiče zaštite. Najveći protivnik dunje u novije vreme je oboljenje erwinia za koje neki javljaju da pomaže zaštita sa ekstrasol preparatima kao i macerata od duvana. voćarstvo voćarski savetnik

Dunja može da bude jako problematična što se tiče zaštite. Najveći protivnik dunje u novije vreme je oboljenje erwinia za koje neki javljaju da pomaže zaštita sa ekstrasol preparatima kao i 100 grama duvana na 10 litara vode, da odstoji 2 dana (to se zove macerata duvana) i pred prskanje dodati 2 dcl Slavol VVL. To je i insekticid pa ne koristiti u cvetu, takođe verovatno ima neku karencu jer je duvan u pitanju. Nikotin i ulja u duvanu imaju pretežno insekticidno dejstvo, a nova istraživanja kažu da ima i fungicidno dejstvo. Bitno je i da nije bilo koji slavol već taj VVL. Smeša ne sme da se meša sa fungicidima i ne aplicirati neko vreme nakon primene istih.

Razvoju erwinie takođe pogoduje ako u zemljištu ima mnogo azota, pa ne treba preterivati sa azotom u prolećno đubrenju.

Poslednjih godina je jako popularna i rakija od dunje, pa viđamo sve više zasada ove voćke. Pošto tržište nije stabilno, treba kao i za svako drugo voće gledati da se fokusiramo na prodavanje prerađenog tj krajnjeg proizvoda, u ovom slučaju ponajviše rakije.

Dunja se za konzum bere dok je još tvrda pa se ostavlja da odstoji, inače sama opadne sa drveta često i pre nego sazri. Zato je poželjno u godinama kada ima puno padavina i vrućine mesec dva dana pred berbu, zaštiti i protiv truleži ploda inače nam dunja neće tako dugo niti prijatno "mirisati sa ormana".

Dunja

Kliknite na naziv tretmana da bi vam se otvorila tema sa prilogom i navedenim preparatima.

1. pred kretanje vegetacije (februar-mart) - Zimska zaštita (bakar + ulje)

2. cvetanje - Sušenje grančica (Monilia laxa)

3. precvetavanje - Zaštita u precvetavanju

4. okvirno krajem juna, polovinom jula, polovinom avgusta - insekticid i fungicid protiv pegavosti lista i Biljnih vaši

5. mesec dana pred berbu ako je kišno vreme i vrućine - protiv truleži plodova

sve vreme pratiti pojavu vaši i po potrebi reagovati - Biljne vaši

7. kad opadne 75% lista - Jesenje plavo prskanje bakrom