Program zaštite breskve i nektarina

Breskva Breskva (Prunus persica) je poreklom iz Kine, ali se gaji u svim zemljama gde je topla klima. U Evropi je rasprostranjena u oblasti Mediterana.
U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa do kraja septembra. U nekim krajevima je poznata pod nazivom persijska šljiva. voćarstvo voćarski savetnik

Breskva (Prunus persica) je poreklom iz Kine, ali se gaji u svim zemljama gde je topla klima. U Evropi je rasprostranjena u oblasti Mediterana. U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa do kraja septembra. U nekim krajevima je poznata pod nazivom persijska šljiva.

Postoji preko 2.000 vrsta breskve nastalih ukrštanjem, obično je okruglastog oblika, obrasla dlačicama, crvenkastožute boje, ali sve vrste sadrže dosta vode (80 do 90%) i mnogo korisnih supstanci, a niskokalorične su. Jedna od poznatih sorti breskve je nektarina.

Breskva je umereno teška za zaštitu, najviše pažnje treba posvetiti u samom startu zaštiti od kovrdžavosti lista, a kasnije tokom sazrevanja zaštiti od truleži ploda.

Breskva i nektarine

Kliknite na naziv tretmana da bi vam se otvorila tema sa prilogom i navedenim preparatima.

1. pred kretanje vegetacije (februar-mart) - Zimska zaštita (bakar + ulje).

2. faza mišjih ušiju - Kovrdžavost lista.

3. beli baloni - Sušenje grančica (Monilia laxa), Moljci, Vaši, Cikade i tripsi.

4. pun cvet, ako postoje uslovi zaraze - Sušenje grančica (Monilia laxa).

5. precvetavanje - Zaštita u precvetavanju, Pepelnica, Crveni voćni pauk.

6. plod veličine oraha - Vaši, Cikade, Crveni voćni pauk, Savijači, Trulež ploda.

7. trulež ploda - Trulež ploda.

8. kad opadne 75% lista - Jesenje plavo prskanje bakrom.